Matmengde premature barn som ligger lenge på barsel 7G v. 1.0

Prosedyre Kvinneklinikken SUS ©

Ny prosedyre

 

Noen premature barn med sonde blir liggende lenge på barsel fordi mor er for syk til å reise hjem, eller de bor for langt borte til å få oppfølging av NAST.

I utgangspunktet følger vi vanlig skjema, der vi øker maten etter liste den første uka (jfr. EQS), men det er viktig å ta individuelle hensyn etter hvert som barna blir litt eldre.

 

Mature barn GA over 37 uker

 

Premature GA 32-36 uker

 

1. døgn

50 ml/kg

70 ml/kg

2. døgn

 

60 ml/kg

 

90 ml/kg

3. døgn

 

70 ml/kg

 

110 ml/kg

4. døgn

 

80 ml/kg

 

130 ml/kg

5. døgn

 

120 ml/kg

 

150 ml/kg

6. døgn

 

150 ml/kg

 

160 ml/kg

7. døgn

140-170 ml/kg

140-170 ml/kg

 

  • Før barnet tar igjen fødselsvekten, brukes fødselsvekten som grunnlag for utregning.
  • Etter at barnet har tatt igjen fødselsvekten er nettovekten utgangspunkt.
  • Matmengden må vurderes individuelt for eksempel etter vektoppgang, amming o.l.
  • NB! Vurder alltid om barnet skal ha mat etter denne opptrappingsplanen.

 

En skal ikke rutinemessig fortsette å øke matmengden hver dag etter den første uka. Det viktigste er å se på barnets vektøkning. En tar daglig nettovekt i starten, men når barnet har tatt igjen fødselsvekten kan en gå over til å ta nettovekt annenhver dag. Det er ønskelig at barnet legger på seg 40-50 gram på to dager, eller 150-250 gram i uka. Dette går ofte litt i rykk og napp, så se noen dager bakover i tid.

Dersom barnet legger mye på seg (mer enn 250-300 gram i uka), blir det mett, trøtt og lite interessert i å die. Dette kan forlenge perioden med sondebehov unødvendig lenge. Dersom barnet derimot får for lite mat, kan dette også medføre lite energi, tretthet og lite overskudd til å die. Det gjelder å finne en god balanse. Dersom barnet har urin i bleia til de aller fleste stell og avføring minst to ganger daglig tyder dette på at barnet får nok melk.

Dersom barnet legger mye på seg er det lov å redusere på matmengden (f.eks. gi 5-10 ml mindre til hvert måltid), og se om barnet da dier bedre. Dersom det bare mangler litt på at barnet har diet fullt måltid trenger en ikke sonde (f.eks <10 ml). Kanskje barnet da er mer sugelysten neste gang og dier mer. Hvis nødvendig kan man heller sonde litt mer et annet måltid, men se også dette i forhold til vektøkning.

Det er viktigere å lese barnet og se når det viser tegn til sugelyst enn akkurat hva klokka er. Oppmuntre mor til å legge barnet til når det begynne å våkne og søke. Dersom barnet sover tungt når det er tid for mat kan man gjerne vente litt (ca en halv time) og se om det våkner, evt. skifte bleie og se om det hjelper. Dersom barnet fortsatt viser liten interesse, er det like godt å sonde med en gang i stedet for å bruke mer tid på å vekke det. Ikke la det gå mer enn fire timer mellom noen måltid på dagtid.

Det er mange barn som ikke har krefter til å die hver gang, men dersom man sier de skal prøve f.eks. annethvert måltid kan det bli altfor rigid og ikke passe barnets behov. Det er døgnmengden som er viktig, måltidene kan gjerne være små og hyppige hvis det passer bedre for barn og mor. Det er også viktig at ikke måltidene blir altfor langvarige. Da er barnet alltid halvmett og døsig og dier lite. Målet er å få unnagjort både bleieskift, amming, sonding og pumping i løpet av en time.

Når det nærmer seg hjemreise kan det være greit å gå over fra åtte til syv måltider i døgnet. En gir da mat ca. hver tredje time om dagen, og lar det gå 4,5 timer mellom to ganger på natta (f.eks. kl. 08, 11, 14 osv. til kl. 23, så kl. 03.30 og 08 igjen). En gir da samme døgnmengde fordelt på ett måltid mindre, slik at alle måltider blir litt større. Hvis barnet gulper en del bør en vente litt med dette, til de tåler større mengder. Det går også an å gi større måltider om natta, mindre om dagen, for å stimulere til spising om dagen, soving om natta.

Lag en matestrategi og dokumenter planen i Natus slik at nestemann kan følge opp planen. Dersom planen ikke fungerer må den endres. Begrunn da hvorfor, både for foreldre og kollegaer, slik at det ikke oppstår forvirring og ulike beskjeder.

NAST kan kontaktes ved behov for råd (på dagtid i ukedagene).