Fysioterapi i sykehus v. 1.2

Fysioterapi

 

Målet med fysioterapi inntil pasienten begynner med protese er å forebygge komplikasjoner etter operasjon, vedlikeholde og/eller bedre fysisk funksjon samt å forebygge kontrakturer.

 

Fysioterapien, som startes opp rett etter amputasjonen, fokuserer umiddelbart på lungefysioterapi, tromboseprofylakse, trykkavlaste utsatte steder, forflytninger i seng og til omgivelsene og kontrakturprofylakse.

 

Når man er leggamputert er det tendens til fleksjonskontraktur i kne, og det er viktig å trene hofte- og kneekstensorer. Ved låramputasjon er det tendens til fleksjons-, utoverrotasjon- og abduksjonskontraktur i hoften. Viktig å trene muskulaturen som ekstenderer, innoverroterer og adduserer hoften. Jo kortere lårbensstump, jo høyere risiko for abduksjonskontraktur da en større del av adduksjonsmuskulaturen er fjernet og er svak.

Liggestilling er viktig med henblikk på å forebygge kontrakturer. Det bør ikke være puter under amputasjonsstumpen, og videre er det viktig at pasienten periodevis ligger i plant ryggleie. Dessuten er det viktig at pasienten unngår langvarig sitting.

Daglig mageleie anbefales, spesielt for låramputerte, og for leggamputerte er det viktig med amputasjonsstøtte på rullestolen for blant annet å hindre fleksjonskontrakturer i kne. Er muskulaturen kort er det aktuelt med tøyninger.

 

Etter hvert fokuseres på følgende i fysioterapien:

        Forflytningstrening på et ben.

        Kontrakturprofylakse/bevegelighetstrening/tøyning av kort muskulatur.

        Generell styrketrening, spesiell fokus på styrketrening av det gode benet og amputasjonsstumpen.

        Balanse- og stabilitetstrening i sittende og stående stilling.

        Stå/hinke i skranke og med relevant ganghjelpemiddel.

        Kondisjonstrening.

        Herding av amputasjonsstump.

        Informasjon og veiledning om videre forløp. Det tas utgangspunkt i informasjonsbrosjyren «Informasjon om amputasjon og protesetilpasning» som pasienten får utlevert.

 

Pasienten henvises alltid til videre oppfølging av fysioterapeut i kommunen ved utskriving.

 

Litteratur:

Smith D.G. et al. (2004) Atlas of amputations and limb deficiencies. Surgical, prosthetic and rehabilitation principles. American Academy of orthopaedic surgeons. Kapittel 48.

 

VA/DoD Clinical practice guideline for rehabilitation of lower limb amputation (2007)