Hud og sårbehandling v. 1.1

Hud og sårbehandling

 

Det er viktig å observere pasientens hud/hudtype. Allergier, ernæringsstatus og bruk av kortikosteroider er tilstander som medfører at huden er skrøpelig. Videre viktig å observere om pasienten har sår som trenger behandling, og ellers trykkavlaste utsatte steder. Pasienter med diabetes som har høyt langtidssukker (HbA1c) over 7 henvises til diabetes poliklinikken hvis de ikke allerede er under oppfølging.

 

Sårbehandling etter benamputasjon:

-         Operasjonssår forsterkes med egnede bandasjer 1. og 2. dag dersom det er antydning til gjennomsiving. Er bandasjen gjennom blødd inspiseres såret av sykepleier og lege, og bandasjen skiftes med egnede bandasjer.

-         Er det ikke blitt skiftet på bandasjen før 3. postoperative dag inspiseres såret av lege og sykepleier og bandasjen skiftes.

-         Valg av bandasje etter evt. sekresjon av operasjonssår, og pasientens hudtype.

-         Sting fjernes vanligvis 3 uker etter operasjon.

 

Fotsår på benet som ikke er amputert:

Det er viktig å observere om pasienten har sår på den andre foten som trenger behandling. Ved hælsår har ortopediingeniør en sårortose som primært avlaster hælen i liggende stilling men også noe når pasienten går og står.

 

Hygiene:

-         Når stingene er tatt vaskes amputasjonsstumpen med mild flytende såpe hver kveld. Pass på at all såpen blir skylt bort. Etterpå smøres/masseres amputasjonsstumpen med en fuktgivende hudkreme for eksempel Vitanpankrem eller Apobase.